Tiedote 16.6.2022

Oopperan ohjauksesta vastaa Ville Saukkonen ja Kamariorkesteri Juvenaliaa johtaa Janne Hanhijärvi. Oopperaluokan laulajat on valmentanut Musiikkiopisto Juvenalian laulunopettaja ja oopperalaulaja Anitta Ranta. Teos on kaksinäytöksinen, ja jäi säveltäjän viimeiseksi oopperasävellykseksi.

Teos valmistuu yhteistyöprojektina – Stadin ammattiopisto ja Omnia mukana

Näin iso produktion esityskuntoon saattaminen vaatii aina yhteistyötä eri oppilaitosten välillä. Tässä teoksessa yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. Stadin ammattiopisto ja Omnia, jotka ovat vastanneet oopperan puvuista. Lavasteet ovat saatu oopperaan Ammattiopisto Samiedun toimesta. Suurkiitos yhteistyökumppaneille tästä.

Tarina säälimättömästä poliittisesta pelistä sekä uskollisuudesta ja anteeksiannosta

Jo useita Musiikkiopisto Juvenalian, ja muitakin lukuisia oopperaproduktiota ohjannut Ville Saukkonen ohjaa tällä kertaa Juvenalian oopperaluokan laulajia teemoissa, jotka ovat tuttuja niin antiikin Rooman aikakaudelta, kuin nykypäivän poliittisista lööpeistä. Rooman Capitolium on vaihtunut Washingtonin Capitol Hill:n.

“Teos on elokuvamainen poliittinen trilleri vallasta ja valheista. Washingtonilainen tragedia ihmisestä valintojensa edessä. Tarina säälimättömästä poliittisesta pelistä sekä uskollisuudesta ja anteeksiannosta. Tappakaa presidentti!”, kertoo teoksen ohjaaja Ville Saukkonen.

Oopperan tapahtumat sijoittuvat antiikin Roomaan, keisari Tituksen hallistuskaudelle, n. vuoteen 80. Tituksesta on tullut keisari, koska hänen isänsä Vespasianus oli syössyt vallasta edellisen keisarin Vitelliuksen. Vitelliuksen kostonhimoinen tytär Vitellia suunnittelee Tituksen salamurhaa. Liittolaiseksi hän saa Sextuksen, joka rakastaa häntä, ja jonka kanssa Vitellia puolestaan lupaa avioitua. Salaliitto epäonnistuu ja Sextusta odottaa kuolema.

Pandemia siirsi esityksiä peräti kolme kertaa – Juvenaliassa jo pitkät perinteet isojen produktioiden tuottamisessa

Oopperan alkuperäinen ensi-ilta piti olla toukokuussa 2021 mutta pandemian takia ensi-iltaa siirrettiin ensin elokuulle 2021. Isojen joukkojen harjoittaminen ei ollut pandemiasta johtuen kuitenkaan mahdollista vielä kesälläkään, ja ensi-ilta päädyttiin siirtämään tammikuulle 2022. Juuri viikkoa ennen ensi-iltaa tulikin tieto, että kaikki esitykset Sellosalissa perutaan. Viimein löytyi nykyinen ajankohta elokuulle, mutta näytökset jouduttiin rajaamaan kahteen.

Musiikkiopisto Juvenalian musiikkiteatterissa on tehty isoja ooppera- ja musikaaliproduktioita jo toistavuosikymmentä. Juvenaliassa toimineen aktiivisen oopperaluokan voimin on toteutettu useita oopperateoksia: Rinaldo (2017), Miksi juuri minä? (2014), Miehen Kylkiluu (2011) ja Dido ja Aeneas (2006). Musikaaleja on myös kertynyt hyvä joukko: Legally Blonde (2022), Pikku Naisia (2019), Suruttomat (2016), Peter Pan (2010).

Lisätiedot ja käsiohjelma

Tarkemmat tiedot teoksesta ja roolituksista: www.juvenalia.fi/la-clemenza-di-tito
Runsaasti kuvamateriaalia sisältävään käsiohjelmaan voit tutustua tästä: käsiohjelma

Esittelyvideo

Esittelyvideo teoksesta löytyy opiston YouTube-kanavalla (videon tuotanto: Emil Sallinen)
La Clemenza di Tito – Overture

Työryhmä

Ohjaaja Ville Saukkonen
Kapellimestari Janne Hanhijärvi
Laulajien valmennus Anitta Ranta
Projisointi ja lavastus Emil Sallinen
Puvustus Taina Relander
Valosuunnittelija Nina Sivén
Koreografi Aino Rättyä
Maskeeraussuunnittelu Sini Silfvenius-Bart

Näytökset

Sellosali, Soittoniekanaukio 1 A, 02600 Espoo
18.8.2022 klo 19.00 Ensi-ilta
19.8.2022 klo 19.00

Liput

Lippu.fi 14,90-25,90 € + toimitusmaksu (alk. 1 €)

Oopperan facebooksivut

Teoksen facebooksivuilta löytyy lisämateriaalia (kuvia, videoita) teoksen valmistumiseen ja näytäntöihin liittyen. Solistien rooliesittelyvideot Tituksen monet kasvot – solistit tutuiksi -videosarjassa voi kuulla esittäjien omia ajatuksia roolihahmoistaan, jonka lisäksi he kertovat omasta musiikkitaustastaan.
https://www.facebook.com/laclemenzaditito/