Yhä jatkuvasta koronapandemiasta huolimatta Mäntässä tapahtuu

Mäntän kuvataideviikot ovat käynnissä 13.6.-31.8.2021 ja Mäntän juhlaviikot, jokavuotinen kansainvälisiä ja suomalaisia pianotaiteilijoita sekä tulevaisuudenlupauksia esittelevä pianotapahtuma, pidettiin 2.–8.8.2021.

Musiikkijuhlien konsertti Festivaalin nuoret taitelijat ke 4.8.2021 esitteli kolme nuorta lahjakasta pianistia: tänä vuonna 19 vuotta täyttävät Sofia Khvichia ja Kiia Nordlund sekä Juvenaliassa opiskeleva 15-vuotias Vilina Rainisto. Konsertin teemana oli esitellä Ludwig van Beethovenin harvemmin soitettuja pianoteoksia sekä jonkin aikamme naissäveltäjän musiikkia. Vilina oli valinnut ohjelmakseen Beethovenin variaatiot Antonio Salierin oopperan Falstaff teemasta ”La stessa, la stessissima” sekä suomenruotsalaisen nuorenpolven säveltäjän Cecilia Damströmin (s. 1988) sarjan Characters op. 37. Nämä teokset ovat myös suunniteltu osa Vilinan ohjelmaa tammikuussa 2022 järjestettävään Madetoja-pianokilpailuun.

Vilina opiskelee v:sta 2018 alkaen myös Nuorten pianoakatemiassa, joka on vuonna 2013 perustettu Suomen kulttuurirahaston ja Aatos Erkon säätiön tukema erityislahjakkaiden nuorten pianistien valmennusryhmä. Yksi akatemian kantavia ideoita on tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia opiskella ulkomaisten pedagogien johdolla lyhytkursseilla. Vilinalla onkin jo kokemusta yhteistyöstä ja opiskelusta pian parin kymmenen eri opettajan kanssa. Nuorten pianoakatemian kesäkurssit oli nyt integroitu Mäntän juhlaviikkojen yhteyteen. Mäntässä Vilinaa opettivat mm. Age Juurikas (Viro), Johan Fröst (Ruotsi) ja venäläinen Marina Pliassova (Norja). Opinnot Kari Tikkalan opissa Juvenaliassa jatkuvat tiiviinä.

Vilina tähtää ammattimuusikon uralle. Vilinan tärkeimmistä esiintymisistä ja menestyksestä pianokilpailuissa, kansainvälisissäkin, voi lukea yllä olevan linkin takaa löytyvästä biografiasta.

Teksti: Kari Tikkala

Lue myös artikkeli elokuulta 2020: Vilina Rainisto menestyi World Piano Teachers Association kilpailussa